Domeinnaam kopen

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer u een domeinnaam koopt? Wat koop ik nu eigenlijk of wat moet er nog meer gebeuren om deze domeinnaam te registreren en in gebruik te nemen?

Hoe maak je een domeinnaam aan bij DEX

Om een domeinnaam te kopen bij HostingDEX.com kun je eenvoudig gebruik maken van de Domeinnaam check tool op de home pagina van DEX. Hier kunt u zien welke domeinnaam beschikbaar is. Wanneer de domeinnaam die u controleert krijgt u ook alternatieve extensies. Wanneer u bijvoorbeeld zoekt op hostingdex.com maar deze blijkt al te zijn geregistreerd krijgt u alternatieve zoals hostingdex.nl of hostingdex.org. Hierdoor proberen wij zo dicht mogelijk bij de ideale domeinnaam voor uw organisatie of nieuwe project te komen!

Deze registrar heeft de domeinnaam in beheer en host de gegevens van deze domeinnaam. Om de domeinnaam werkend te krijgen moeten hier een aantal onderdelen aan gekoppeld zijn waardoor uw domeinnaam bijvoorbeeld kan verwijzen naar uw webhosting server of naar uw E-maildienst.

DNS (Domain Name System) en “glue records”.

Om een domeinnaam werkend te krijgen moet er op de domeinnaam verwezen worden naar zogenoemde dns servers om hierin de DNR (Domain Name Records) verwijzingen aan toe te voegen. Om goedkeuring te hebben dat deze DNS server dit mag uitvoeren worden hier glue records voor opgegeven zodat dit heen-en-weer geverifieerd wordt.

Wanneer deze DNS server wordt goedgekeurd mogen deze de DNR (Domain Name Records) uitgeven. Wanneer u bij uw domeinnaam een webhosting pakket afneemt worden deze standard ingesteld voor uw hosting pakket. Heeft u een uitbreiding zoals bijvoorbeeld Microsoft 365? Dan voeren wij voor u deze aanpassing op de records door.

Zonder dat u het weet wordt er voor die ene domeinnaam heel veel regelt door de collega’s van DEX!

Domeinnaam Cluster

Om uw Domeinnaam optimaal online te hebben zorgt DEX ervoor dat er op verschillende locaties DNS (Domain Name System) servers zijn die met elkaar synchroniseren. Hier heeft DEX een zo genoemd “Cluster” voor gebouwd. Hierdoor staan uw Domeinnaam records op verschillende plekken door Europa en kunnen bezoekers deze van de server halen die geografisch het meest dichtbij de bezoeker is gelokaliseerd.

Zoals in de afbeelding wordt weergegeven wordt er op dit moment van 3 Servers gebruik gemaakt op verschillende geografische locaties.

Domeinnaam Cluster

Om uw Domeinnaam optimaal online te hebben zorgt DEX ervoor dat er op verschillende locaties DNS (Domain Name Servers) zijn die met elkaar synchroniseren. Hier heeft DEX een zo genoemd “Cluster” voor gebouwd. Hierdoor staan uw Domeinnaam records op verschillende plekken door Europa en kunnen bezoekers deze van de server halen die geografisch het meest dichtbij de bezoeker is gelokaliseerd.

Zoals in de afbeelding wordt weergegeven wordt er op dit moment van 3 Servers gebruik gemaakt op verschillende geografische locaties.

domeinnaam

Domeinnaam records

Op de DNS Server worden de domeinnaam records opgeslagen. Hieraan zit een tijd verbonden de TTL (time to live). Wanneer deze time to live wordt ingevoerd als bijvoorbeeld 60 worden de domeinnaam records elke 60 seconden op alle dns servers wereldwijd vernieuwd. Voor de domeinnaam records zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar en wij leggen jou graag de belangrijkste records uit.

 

A record

Een A record verwijst een domein (hostingdex.com) of subdomein (admin.hostingdex.com) naar een IPv4 adres.

 

AAAA record

Een AAAA record doet eigenlijk hetzelfde als het A record. Alleen bij dit record wordt er niet verwezen naar een IPv4 adres. Bij AAAA verwijst het record naar een IPv6 adres waardoor ook in het IPv6 netwerk uw website beschikbaar is.

 

MX record

Het MX record verwijst ook, maar niet meer alleen naar een IP Adres. Het MX record verwijst naar een IP adres of domeinnaam locatie waar de E-mail die bezorgd moet worden op de domeinnaam naartoe mag. Bij DEX maken wij gebruik van een spamfilter cluster waarbij de e-mail van af het Cluster doorgestuurd wordt. Bij DEX maken wij hierbij gebruik van 2 prioriteiten. Deze prioriteiten zijn ieder een spamfilter. Mocht er een uitvallen? Dan gaat de e-mail automatisch naar de volgende prioriteit. Hoe lager het cijfer, hoe hoger de prioriteit. Aansluitend wordt de mail uiteraard automatisch doorgestuurd naar de mailserver waar deze ontvangen moet worden.

 

Prioriteit                     Record

0                                 relay.hostingdex.com

10                               fallback.hostingdex.com

Interesse in een domeinnaam? Of wilt u controleren of deze nog beschikbaar is?